Huis

Vandaag twee teksten, omdat ze zo duidelijk laten zien dat de kern van verschillende religies zoveel overeenkomsten hebben. De eerste is van de Hindoe Gandhi en de tweede van de zenmeester én benedictijner monnik Willigis Jäger uit zijn boek Over de liefde, uitgeverij Asoka.

♥♥♥

Onze bijdrage aan de vooruitgang van de wereld bestaat uit het op orde brengen van ons eigen huis.
Mahatma Gandhi.

♥♥♥

De verandering van de wereld begint steeds bij onszelf. Enkel en alleen door onze welwillendheid en onze liefde kunnen we de wereld duurzaam veranderen. Dat mag het verhaal over de regenmaker duidelijk maken.

In een dorp had het lange tijd niet geregend. Alle gebeden en bezweringen hielpen niets en zo lieten de dorpsbewoners in hun nood een bekende regenmaker komen. Deze zei bij aankomst: ’Geef me voor een paar dagen water en brood en een hut waarin ik me kan terugtrekken.’ Na drie dagen begon het te regenen. Vol vreugde kwamen de mensen uit het dorp bij de regenmaker en vroegen hem hoe hij dit voor elkaar gekregen had. De regenmaker antwoordde: ’Toen ik in jullie dorp aankwam, voelde ik de wanorde die door jullie liefdeloosheid en vijandschap was ontstaan. Dus ging ik mijn hut binnen en bracht mezelf in orde. En toen ik in orde was, waren ook jullie in orde. Toen jullie in orde waren, was de natuur in orde. En toen de natuur in orde was regende het.’

Wij zijn verantwoordelijk voor wat we in de wereld uitstralen, of het nu liefde is, welgezindheid, afkeer, haat, woede of mededogen. Liefde begint niet bij een woord en omarming, ze begint in onze gedachten en gevoelens. En zo is het ook bij afkeer, haat of woede.
Willigis Jäger.

♥♥♥

Een oproep om naar binnen te kijken en ons te realiseren, we hebben soms vervelende gevoelens en gedachten, maar we zijn die niet. Je kunt anders reageren. Breng jezelf in orde, of misschien nog beter gezegd, realiseer je dat je echte, diepste Zelf allang in orde is. Kunnen we vandaar uit handelen?

Namaste,
Greetje