Twee wolven

Onderstaande tekst is afkomstig uit het boek Boeddha’s brein van Rick Hanson en is afkomstig van de native Americans (indianen). De uitgeverij van het boek is Ten Have.

Ieder van ons draagt twee wolven in het hart: een wolf van liefde en een wolf van haat. Alles hangt af van welke wolf we elke dag te eten geven.

De wolf van liefde ziet een onmetelijke ruimte om zich heen, waarin alle wezens worden opgenomen in de kring van ‘wij’. Die kring wordt kleiner voor de wolf van haat, zodat alleen het eigen land of de eigen stam, of alleen je vrienden en familieleden, of in extreme zin, slechts het eigen zelf als ‘wij’ worden beschouwd, omringd door dreigende massa’s van ‘hen’. Soms kun je zelfs ook delen van jezelf haten.

Het zenboeddhisme zegt: sluit niets buiten. Sluit niets buiten je bewustzijn, buiten je beoefening, buiten je hart. Zodra je iemand buiten de cirkel van ‘wij’ plaatst, beginnen de geest en het brein die persoon automatisch te devalueren en te rechtvaardigen dat je hem slecht behandelt. Dit maakt de wolf van haat wakker. Besteed aandacht aan hoeveel keer je per dag je iemand categoriseert als ‘anders dan ik’, vooral op subtiele manieren: niet mijn sociale achtergrond, niet mijn stijl, enz.

Het is ontstellend hoe routinematig we dat doen. Kijk wat er met je geest gebeurt wanneer je dat onderscheid bewust laat varen en in plaats daarvan richt op wat je met die ander gemeen hebt, op wat ervoor  zorgt dat jullie beiden tot ‘ons’ behoren.

Liefde en haat: ze leven in ieder hart samen en buitelen over elkaar als jonge welpjes. Je kunt de wolf van haat niet doden: de afkeer die je daarbij voelt zou juist opnieuw datgene creëren wat je probeert te vernietigen. Maar je kunt die wolf wel nauwlettend in het oog houden, hem aan banden leggen en zijn alarmsignalen, arrogantie, grieven, wrok, zijn minachting en vooroordelen, binnen de perken houden. Blijf ondertussen de wolf van liefde voeden en aanmoedigen.

Rick Hanson

♥♥♥

Ik vind het een prachtige tekst, tegelijkertijd niet makkelijk. Als ik om me heen kijk, de krant lees, of tv kijk, bekruipt me wel eens het gevoel,  wat is er toch aan de hand, wat is er mis met ‘hem, haar, ze’? Op die manier plaats ik mensen dus buiten de kring van ‘wij’.

Maar als ik zoek naar elke vierkante centimeter gemeenschappelijke grond die ik kan vinden, kan mijn kring weer ruim worden. Want ook ‘zij’ kennen angsten, liefde, enz. We hebben in principe allemaal hetzelfde DNA, dezelfde gevoelens en gedachten.

Wat zou er gebeuren als we meer mededogen kunnen beoefenen? Mededogen verruimt de kring van ‘wij’ en voedt de wolf van liefde. Een mooie boeddhistische mantra kan misschien helpen, om dagelijks te reciteren, ook bij het krant lezen, tv kijken, buiten lopen.  Ik wens het jou en mij van harte toe.

Moge je veilig zijn.
Moge je gezond zijn.
Moge je gelukkig zijn.
Moge je ontspannen leven.
Moge je liefde vinden in je hart.

Namaste,
Greetje