Tijd

Soms kun je een zin lezen, die echt binnenkomt. Niet omdat het nieuw is, maar omdat het een ander jasje heeft.  Het overkwam mij met de zin: ’Ik ben me altijd zeer bewust geweest van de tijd. Maar niet van de tijd die je niet hebt, zoals in het dagelijkse leven zo vaak het geval is, maar juist van de tijd die je wel hebt.’

Wat een mooie na-denker… Hoe ga ik om met de tijd die ik heb? Ben ik mij bewust van de tijd die ik heb. Ooit is mijn tijd om. Zoals een meditatie leraar eens zei tegen een groep waar ik onderdeel van vormde: ’Wees je bewust van je ademhaling, eens was je eerste ademhaling, ooit komt je laatste ademhaling.’ En zei hij met een lachend gezicht: ’Als ik zo naar jullie gezichten kijk, dan denk ik dat jullie dichterbij jullie laatste zijn, dan bij je eerste.’ We konden de opmerking waarderen.

Hoe ga ik met de tijd om? Verzet ik mij tegen wat er is, omdat ik het graag anders wil, omdat ik denk dat het anders zou moeten? Omdat ik het niet eerlijk vind?
Kijk ik vooruit, omdat ik me zorgen maak?
Kijk ik terug, in verzet tegen wat er in het verleden gebeurd is?
Of lukt het me om me bewust te zijn van de tijd die ik nu heb, die er nu is. Wat doe ik daarmee?

De zin over ‘De tijd die ik juist wel heb’ maakt me bewust van het feit dat ik kan kiezen hoe ik met de tijd, met mezelf, met anderen om wil gaan. Luister ik naar mijn ego-stem, die uit is op zijn behoud of kan ik reageren vanuit mijn liefdevolle kern? Blijf ik in het verleden hangen, ga ik naar de toekomst, ben ik aan het haasten omdat ik denk geen tijd genoeg te hebben of kan ik me bewust zijn van de tijd die er NU is. En nog een stap verder, kan ik accepteren wat er NU is…

Al snel komt er dan een stem in mij naar boven die roept: ‘Dat is makkelijk, moet je dan alles maar accepteren wat er gebeurt? Dat is wel heel makkelijk gedacht.’ Gelukkig is er dan ook een andere stem die met regelmaat door mij hoofd gaat en me helpt, die van Franciscus van Assisi.

Hij vroeg aan God kracht om te veranderen wat hij kon veranderen, moed om los te laten wat hij niet kon veranderen en wijsheid om het verschil te zien. En dat helpt mij weer om bewust te zijn van de tijd die ik NU heb, waarin ik leef, waarin alles zomaar aan mij verschijnt en kan ik kiezen hoe ik ermee om wil gaan.

Ik wens je bewuste tijd toe.

Namaste,
Greetje