Liefde schiep mij als zichzelf

De tekst van vandaag is afkomstig uit het boek ‘Toelichting op de werkboeklessen van Een Cursus in Wonderen’, geschreven door Allen Watson en Robbert Perry. Uitgegeven door stichting ECIW-Breda. Het is een boek dat behulpzaam kan zijn bij het lezen van het boek ‘Een Cursus in Wonderen’.

Het boek ‘Een Cursus in Wonderen’ heb ik misschien al meer dan 25 jaar in huis. Ik ben er meerdere malen in begonnen, maar er ook even zo vaak mee gestopt, omdat ik het te moeilijk vond, het niet snapte, het er niet mee eens was, enz., enz. En toch liet het me niet los. Ik heb daarom besloten om dit jaar elke dag een les te doen uit ‘Een Cursus in Wonderen’.

Voor wie ‘Een Cursus in Wonderen’ niet kent, het bestaat uit 3 delen. Een tekstboek met theorie, een werkboek met 365  lessen en een handboek met vragen en antwoorden. En het heeft bijna 1500 pagina’s!

Het wonder waar het in de cursus omgaat, gaat over een andere manier van waarnemen, van angst naar liefde. Elke dag lees ik een les uit ‘Een Cursus in Wonderen’ én de toelichting uit het bovenstaande boek. En langzaam maar zeker begint de schoonheid van ‘Een Cursus in Wonderen’ tot me door te dringen. Ik begin te begrijpen waar ‘Een Cursus in Wonderen’ echt over gaat. Ook al zegt het boek dat het niet de bedoeling is om het te begrijpen, maar het te ervaren. En het te zijn. Maar op weg hiernaar toe is begrijpen ook al goed!

De schuin gedrukte tekst staat ook in ‘Een Cursus in Wonderen’, het andere deel is afkomstig van het bovenstaande boek, de toelichting erop. Ik vind het een ontroerende tekst, die me helpt herinneren aan wie jij en ik werkelijk zijn.

Namaste,
Greetje

 

♥♥♥

Les 67 – 8 maart

Liefde schiep mij als zichzelf.

De les van vandaag vertelt ons precies waarom deze gedachte zo belangrijk is en waarom herhaling zo noodzakelijk is.

Het zal vandaag bijzonder nuttig zijn het idee voor deze dag zo vaak je kunt te oefenen. Het is nodig dat jij de waarheid over jouzelf zo vaak mogelijk hoort, omdat je denkgeest zo in beslag wordt genomen door valse beelden van jezelf. Het zou je zeer ten goede komen wanneer je vier of vijf keer per uur, en misschien zelfs vaker, jezelf eraan herinnerde dat liefde jou schiep als zichzelf. Hoor hierin de waarheid over jouzelf.

We moeten de waarheid over onszelf zo vaak mogelijk horen, omdat we onszelf een onjuist zelfbeeld hebben aangeleerd – en dat hebben we buitengewoon goed gedaan! “Onderwijs louter liefde, want dat is wat jij bent” is een van de beroemdste uitspraken in de Cursus en benadrukt hetzelfde: we zijn Liefde omdat Liefde ons geschapen heeft als zichzelf. Bij hoevelen van ons zal, als ons gevraagd wordt: “Wat ben jij?” onmiddellijk het woord “liefde” opkomen? We denken op zijn best dat we enige liefde in ons hebben, maar denken dat we Liefde zijn? Niet echt! Daarom moeten we het zo vaak mogelijk horen en het idee vandaag vier of vijf keer per uur – of zelfs vaker – herhalen. Als we zestien uur wakker zijn komt dat neer op zo’n tachtig keer…

Ik ben Liefde. Daarom ben ik het licht van de wereld. Hoe anders zou mijn leven eruit zien als ik dit werkelijk zou geloven? De Cursus verwacht niet dat we het meteen “doorhebben”. Als dat zo zou zijn zouden we het geen tachtig keer hoeven herhalen. Het enige wat we proberen te bereiken is dat we “ten volle beseffen, al was het maar voor even, dat het de waarheid is”. Liefde bevindt zich in ons als ons ware Zelf en we proberen in contact te komen met die Liefde. Misschien lukt dat vandaag nog niet, maar het is het proberen waard.

Vertrouw erop dat je vandaag veel zult doen om die gewaarwording naderbij te brengen, of jij je daarin nu geslaagd voelt of niet.

Er komt een dag en een moment waarop je zult slagen, misschien zelfs vandaag. Dat is onvermijdelijk omdat je je niet eeuwig kunt verbergen voor wat je bent. Je kunt niet ontsnappen aan wat binnenin je is. Ooit zal het gebeuren. Je zult:

Via de periode van gedachtenloosheid komen tot de gewaarwording van een stralend licht waarin jij jezelf herkent zoals liefde jou geschapen heeft.

Je werd door liefde geschapen als zichzelf.

 

♥♥♥