Intenties

De afgelopen week las ik het boek van Deepak Chopra, ‘Hoe wij God kunnen ervaren’. Het gaat over het ervaren in plaats van te weten. In het boek geeft hij handvatten hiervoor.

Eén ervan gaat over de kracht van intenties. Als je je intentie richt naar God, groeit de geest. Als je je intentie richt naar het materiële bestaan, zal dat groeien. Als je eenmaal de kiem van een intentie hebt geplant, zal de zielereis zich automatisch ontvouwen.

Je intentie zou kunnen zijn: Gods tegenwoordigheid voelen, verbonden voelen met het geheel, vrij zijn van beperkingen, voelen dat je leven betekenis heeft zoals je bent.
Vervolgens heeft hij het ook over intenties die niets met God te maken hebben, zoals: willen winnen, niet te maken willen krijgen met tegenslag, macht willen hebben over anderen, situaties kunnen beheersen, het allemaal op jouw manier willen doen. Vaak zijn dat bekende intenties, maar ze concentreren zich op de behoeften van het ego en zolang je intenties afkomstig zijn van dat niveau, zal je leven zich daaraan aanpassen. We leven nu eenmaal in een spiegelend universum, aldus Chopra. Vervolgens schrijft hij:

Weet wat je intenties zijn.
Kijk naar het bovenstaande lijstje en laat tot je doordringen hoe belangrijk ze zijn. Het is je bestemming dichterbij de ziel te komen, maar je bestemming wordt in beweging gezet door je intenties. Neem je voor dat de kloof van gescheidenheid elke dag iets verder gedicht wordt. Laat valse intenties zich niet langer achter een masker verschuilen. Graaf ze uit en werk aan de boosheid en angst waardoor je eraan gehecht blijft. Valse intenties hebben de vorm van schuldige verlangens: ik wil dat de ander faalt, ik wil de rekening vereffenen, ik wil dat slechte mensen gestraft worden. Valse intenties zijn vaak ongrijpbaar; dat ze vals zijn merk je aan hun gevoelswaarde, aan het gevoel van angst, hebzucht, woede, wanhoop en zwakte dat ermee verbonden is. Word je eerst bewust van het gevoel, weiger eraan toe te geven en blijf alert totdat je de achterliggende intentie vindt.

Versterk je intenties elke dag.
Het dagelijkse leven is een wervelende chaos en het ego is verstrikt in de eisen ervan. Het vraagt discipline om jezelf aan je spirituele doel te herinneren, dag in, dag uit. Sommige mensen hebben er baat bij hun intenties op te schrijven, anderen hebben baat bij geregelde meditatie en gebed. Het is niet voldoende je intenties te herhalen terwijl je druk bezig bent. Ga op zoek nar je middelpunt, kijk goed naar jezelf en laat je intentie pas los als je voelt dat ze een plaats heeft gekregen in jezelf.

♥♥♥

Een prachtige opdracht voor mij om gericht te blijven op wat ik werkelijk zou willen. Waarbij in mijn hoofd ook klinkt, ‘Uw wil geschiede’. Want ik kan niet overzien wat het tempo en de plannen van het Universum zijn. Ik wens je goede intenties toe en de rust om je intenties zich te laten voltrekken.

Namaste,
Greetje