Een vraag om liefde

Onderstaande tekst is afkomstig uit het boek Ingangen tot een Cursus in Wonderen. Auteur Willem Glaudemans. Uitgeverij AnkhHermes.

♥♥♥

Volgens het boek een Cursus in Wonderen zijn er maar twee menselijke emoties: liefde en angst. Ze sluiten elkaar wederzijds uit. Waar liefde is kan geen angst zijn, en waar angst is zijn we de aanwezigheid van liefde niet gewaar. Dan zijn er dus ook maar twee menselijke uitingen: een uiting van liefde en een uiting van angst. Angst kan vele vormen krijgen: woede, twijfel, haat, wrok, jaloezie, gehechtheid, agressie, verdriet, enzovoorts. Die uitingen van angst vertaalt de Cursus voor ons als wat ze in wezen zijn: een vraag om liefde.
Konden we de schijnbare aanval van de ander, in welke simpele of heftige vorm ook, zien als een vraag om liefde, dan zouden we niet vanuit ons gekwetste en angstige ego reageren, maar vanuit onze liefde. Als de ander ons bijvoorbeeld verwijten maakt en we kunnen zien dat die ander op dat moment onze liefde nodig heeft en niet onze veroordeling of tegenaanval, dan reageren we vanuit een ontwapenende ingeving die de spanning meteen uit de lucht haalt. Dus beide menselijke uitingen, een vraag om liefde en een uiting van liefde, hebben het vermogen ons bij onze liefde te brengen, In beide gevallen staat ons ego buitenspel.

Dit is niet alleen een mooie theorie, maar ook heel praktisch. Maar het vereist écht alertheid én oefening. Wanneer je in kleine dingen begint de schijnbare aanval van de ander als een vraag om liefde te zien en daarop reageert, zul je merken dat de situatie onmiddellijk verandert. Dat zal je het vertrouwen geven het in nog meer situaties toe te passen, zodat je klaar bent mocht een ‘grotere’ zich in je leven voordoen.

♥♥♥

Lief mens,

Ik wens ons toe dat we een vraag om liefde kunnen herkennen én in staat zijn om deze vraag met liefde te beantwoorden.
Because when we/they less deserve it, we/they need it the most!

Namaste,
Greetje